• Aktualności

            • Targi Edukacyjno - Zawodowe „Zawodowcy na rynku pracy”

            • 02.12.2021 r. z zachowaniem reżimu sanitarnego, odbyła się w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie  kolejna edycja Powiatowych Targów Edukacyjno – Zawodowych „Zawodowcy na rynku pracy”, organizowanych w ramach projektu „Modernizacja  Kształcenia Zawodowego w Powiecie Sulęcińskim”. Uroczystego otwarcia   dokonali dyrektor szkoły, pan Zbigniew Gruca oraz komendant Lubuskiej Wojewódzkiej Komendy Ochotniczych Hufców Pracy, pan Andrzej Sipiatowski.

              Celem targów była  promocja kształcenia zawodowego, edukacji, partnerstwa, instytucji rynku pracy, pracodawców. Udział w nich wzięło 18 wystawców, którzy profesjonalnie prezentowali swoje zasoby. Zwiedzający mogli poznać oferty kształcenia, doskonalenia zawodowego, lokalnego rynku pracy, porozmawiać z ekspertami, skorzystać z oferowanych  materiałów promocyjnych. Uczniowie wzięli także udział w warsztatach i spotkaniach  z zakresu doradztwa zawodowego dotyczących autoprezentacji, sposobów wyboru studiów wyższych, efektywnych sposobów poszukiwania pracy, TOP wartości oraz zagadnień  kształcenia zawodowego i rynku pracy.

              Zarówno wystawcy, jak i zwiedzający, doceniają możliwość oraz  podkreślają wagę  bezpośredniego kontaktu, który jest istotnym  czynnikiem  w nawiązaniu relacji, planowaniu ścieżki edukacyjnej i kariery zawodowej, zdobyciu wiedzy o funkcjonowaniu na rynku pracy, potrzeb pracodawców oraz przyszłych pracowników. Harmonijny rozwój takiej współpracy, to szansa na sukces i rozwój  dla  każdej ze stron.

              Karina Rogowska

              doradca zawodowy

            • SPECJALIŚCI OD POTRAW Z KARPIA

            • Uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie  Emilia Prugar i Gracjan Ostrowski  pod opieką nauczyciela zawodu, pani Beaty Janickiej wzięli udział w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym  na potrawy z karpia organizowanym przez Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp”, udowadniając jednocześnie, że z tej popularnej ryby można zrobić niezwykłe dania. Zadaniem uczniów było przygotowanie autorskiej potrawy oraz  zaliczenie zadania konkursowego.Spośród 142 potraw stworzonych przez 71 drużyn kucharskich z całej Polski, nasza szkoła zajęła szóste miejsce ! Jury  zachwyciły pierożki z karpia oraz bisque z ryby.  Nasi uczniowie podkreślają, że udział w takich  konkursach to okazja do zaprezentowania swoich umiejętności, twórczej inwencji i sprawdzenie się poza szkolną kuchnią. Przepis i zdjęcie ich potrawy będzie można zobaczyć w publikacji konkursowej, która obok innych nagród trafi do uczestników Konkursu. Serdecznie gratulujemy i  czekamy na kolejne sukcesy.

              Karina Rogowska

      • Kontakty

        • Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej
        • szkol@hoga.pl
        • 95 755 24 75
        • ul. W. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
    • Galeria zdjęć

        brak danych