ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNO - NOWOROCZNE
Śmierć, która nas zaskoczyła
Targi Edukacyjno - Zawodowe „Zawodowcy na rynku pracy”
02.12.2021 r. z zachowaniem reżimu sanitarnego, odbyła się w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie kolejna edycja Powiatowych Targów Edukacyjno – Zawodowych „Zawodowcy na rynku pracy”, organizowanych w ramach projektu „Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Powiecie Sulęcińskim”. Uroczystego otwarcia dokonali dyrektor szkoły, pan Zbigniew Gruca oraz komendant Lubuskiej Wojewódzkiej Komendy Ochotniczych Hufców Pracy, pan Andrzej Sipiatowski.
Celem targów była promocja kształcenia zawodowego, edukacji, partnerstwa, instytucji rynku pracy, pracodawców. Udział w nich wzięło 18 wystawców, którzy profesjonalnie prezentowali swoje zasoby. Zwiedzający mogli poznać oferty kształcenia, doskonalenia zawodowego, lokalnego rynku pracy, porozmawiać z ekspertami, skorzystać z oferowanych materiałów promocyjnych. Uczniowie wzięli także udział w warsztatach i spotkaniach z zakresu doradztwa zawodowego dotyczących autoprezentacji, sposobów wyboru studiów wyższych, efektywnych sposobów poszukiwania pracy, TOP wartości oraz zagadnień kształcenia zawodowego i rynku pracy.
Zarówno wystawcy, jak i zwiedzający, doceniają możliwość oraz podkreślają wagę bezpośredniego kontaktu, który jest istotnym czynnikiem w nawiązaniu relacji, planowaniu ścieżki edukacyjnej i kariery zawodowej, zdobyciu wiedzy o funkcjonowaniu na rynku pracy, potrzeb pracodawców oraz przyszłych pracowników. Harmonijny rozwój takiej współpracy, to szansa na sukces i rozwój dla każdej ze stron.
Karina Rogowska
doradca zawodowy
6
SPECJALIŚCI OD POTRAW Z KARPIA
Uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie Emilia Prugar i Gracjan Ostrowski pod opieką nauczyciela zawodu, pani Beaty Janickiej wzięli udział w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym na potrawy z karpia organizowanym przez Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp”, udowadniając jednocześnie, że z tej popularnej ryby można zrobić niezwykłe dania. Zadaniem uczniów było przygotowanie autorskiej potrawy oraz zaliczenie zadania konkursowego.Spośród 142 potraw stworzonych przez 71 drużyn kucharskich z całej Polski, nasza szkoła zajęła szóste miejsce ! Jury zachwyciły pierożki z karpia oraz bisque z ryby. Nasi uczniowie podkreślają, że udział w takich konkursach to okazja do zaprezentowania swoich umiejętności, twórczej inwencji i sprawdzenie się poza szkolną kuchnią. Przepis i zdjęcie ich potrawy będzie można zobaczyć w publikacji konkursowej, która obok innych nagród trafi do uczestników Konkursu. Serdecznie gratulujemy i czekamy na kolejne sukcesy.
Karina Rogowska
1
Archiwum Aktualności
- Grudzień 2023
- Listopad 2023
- Październik 2023
- Wrzesień 2023
- Sierpień 2023
- Czerwiec 2023
- Maj 2023
- Kwiecień 2023
- Marzec 2023
- Luty 2023
- Grudzień 2022
- Październik 2022
- Sierpień 2022
- Czerwiec 2022
- Maj 2022
- Kwiecień 2022
- Marzec 2022
- Luty 2022
- Grudzień 2021
- Listopad 2021
- Październik 2021
- Wrzesień 2021
- Sierpień 2021
- Lipiec 2021
- Wszystkie