23 kwietnia 2024 r. uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz szkoły branżowej I stopnia w zawodzie kucharz wzięli udział w Szkolnym Konkursie Kulinarnym „Słodkie klimaty” czyli ciasta, ciasteczka , torty , desery. Młodzież pracowała w dwuosobowych zespołach, przygotowując autorskie desery, które miały zachwycić Komisję Konkursową. Oceniano smak, estetykę i kreatywność dania. I miejsce zajęły Hanna Siudak i Gabriela Wiśniewska, które oczarowały jury szarlotką różaną oraz ptysiami z kremem pistacjowym pod kruszonką. Wybornie smakowały również desery pozostałych uczestników konkursu: bezy ze świeżymi owocami, tort śmietankowo- czekoladowy, szarlotka z lodami i tort malinowy.
Nasi uczniowie podkreślają, że udział w takich konkursach to okazja do zaprezentowania swoich umiejętności, twórczej inwencji i poddaniu ocenie. Serdecznie gratulujemy i czekamy na kolejne smakowite dania.
Barbara Hendzel