14.05.2024r. gościem szkolnych warsztatów gastronomicznych był pan Bartłomiej Pawlicki szef kuchni restauracji „Kniejówka” w Ownicach, który podzielił się z młodymi adeptami sztuki gastronomicznej swoimi doświadczeniami, wiedzą i umiejętnościami, a te są na najwyższym poziomie. Nawiązując świetny kontakt z młodzieżą, opowiadał o pracy w renomowanych restauracjach, wybitnych kucharzach , którzy zainspirowali go do rozwijania kulinarnych talentów i pasji, uczestniczenia i zdobywania nagród w konkursach kulinarnych, będących ważnym krokiem do kariery w tym fachu. Podkreślił także znaczenie szkolnej edukacji w zawodach gastronomicznych, która daje podstawy do osiągania kolejnych celów i sukcesów.
Po części teoretycznej przyszedł czas na praktykę. W menu tego dnia królowały dania z dziczyzny, wszystko przygotowane według ścisłego przepisu i pod czujnym okiem szefa; „ Kluska śląska z jelenia po azjatycku z sosem demiglace i majonezem z pieczonego czosnku” oraz „ Kotlet mielony z dzika, zasmażane buraki i ziemniaki z ogniska”. Brzmi wspaniale, smakuje jeszcze lepiej. Uczniowie byli pod wrażeniem umiejętności i doświadczeń , z którymi podzielił się z nimi nasz gość.
Serdeczne podziękowania za profesjonalnie poprowadzone warsztaty kierujemy w stronę naszego gościa, ale także państwa Agnieszki i Franciszka Jamniuków, właścicieli Restauracji „Kniejówka” , którzy byli sponsorami tego wydarzenia.
Karina Rogowska