• Aktualności

            • Jak zostać wybitnym kucharzem ? – Warsztaty z szefem Restauracji „Kniejówka”

            •            14.05.2024r. gościem szkolnych warsztatów gastronomicznych był pan Bartłomiej Pawlicki szef kuchni restauracji „Kniejówka” w Ownicach, który podzielił się z młodymi adeptami sztuki gastronomicznej swoimi doświadczeniami, wiedzą i umiejętnościami,  a te są na najwyższym poziomie. Nawiązując świetny kontakt z młodzieżą, opowiadał o pracy w  renomowanych restauracjach,  wybitnych kucharzach , którzy zainspirowali go do rozwijania kulinarnych talentów i pasji, uczestniczenia  i zdobywania nagród  w konkursach kulinarnych, będących ważnym krokiem do kariery w tym fachu. Podkreślił także znaczenie szkolnej edukacji w zawodach gastronomicznych, która daje podstawy do osiągania kolejnych celów i sukcesów.

                        Po części teoretycznej przyszedł czas na praktykę.  W menu tego dnia królowały dania z dziczyzny, wszystko przygotowane według ścisłego  przepisu i pod czujnym okiem szefa; „ Kluska śląska z jelenia po azjatycku z sosem demiglace i majonezem z pieczonego czosnku” oraz „ Kotlet mielony z dzika, zasmażane buraki i ziemniaki z ogniska”.  Brzmi wspaniale, smakuje jeszcze lepiej. Uczniowie byli pod wrażeniem umiejętności i doświadczeń , z którymi podzielił się z nimi nasz gość.

                       Serdeczne podziękowania za profesjonalnie poprowadzone  warsztaty  kierujemy w stronę naszego gościa, ale także państwa Agnieszki i Franciszka Jamniuków, właścicieli Restauracji „Kniejówka” , którzy byli sponsorami tego  wydarzenia.

              Karina Rogowska

      • Kontakt

        • Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej
        • 95 755 24 75
        • ul. W. Witosa 49
          69-200 Sulęcin
          Poland
        • 95 755 24 75
        • Internat Szkoły
          ul. W. Witosa 30B, 69 - 200 Sulęcin
          tel. 95 755 29 41
    • Galeria zdjęć

        brak danych