Monter sieci i instalacji sanitarnych
- 26.03.2021 20:36
- Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa 3 lata, a kształcenie zawodowe odbywa się w zakresie jednej kwalifikacji. Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
Czym będziesz sie zajmował?
Monter sieci i instalacji sanitarnych to zawód znany jako hydraulik związany z montażem, instalacją i naprawą instalacji wodociągowej, kanalizacyjnej i centralnego ogrzewania, jak i instalacji gazowej, wentylacji i klimatyzacji. - więcej
Kucharz
- 25.03.2021 12:22
- Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa 3 lata, a kształcenie zawodowe odbywa się w zakresie jednej kwalifikacji. Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
Czym będziesz sie zajmował?
Kucharz zajmuje się sporządzaniem różnego rodzaju potraw i napoi, z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta, który potrafi z gotowania i przygotowanych potraw uczynić prawdziwą sztukę. Ponadto dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają przyrządzanie potraw w różnych kulturach kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji. - więcej
Przetwórca mięsa
- 26.03.2021 20:02
- Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa 3 lata, a kształcenie zawodowe odbywa się w zakresie jednej kwalifikacji. Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
Czym będziesz sie zajmował?
Przetwórca mięsa swoją pracę wykonuje w zakładzie przetwórstwa mięsa. Do jego głównych zadań należy dostarczanie na rynek mięsa i przetworów mięsnych dobrej jakości o wysokich walorach zdrowotnych zaspokajających wymagania każdego konsumenta. Aby to osiągnąć, pracownicy zakładu przetwórstwa mięsa muszą zadbać o surowce najwyższej jakości, odpowiednio je przechować i przygotować do przetwarzania. Produkcja w zakładzie przetwórstwa mięsa jest wysoko zmechanizowana, opiera się na tradycyjnych recepturach, jak i nowoczesnych technologiach. - więcej
Cukiernik
- 25.03.2021 14:50
- Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa 3 lata, a kształcenie zawodowe odbywa się w zakresie jednej kwalifikacji. Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
Czym będziesz sie zajmował?
Cukiernik zajmuje się produkcją ciast, ciasteczek, tortów, deserów, pieczywa cukierniczego. Dba również o ich odpowiednią dekorację, jakość składników i produktu końcowego. Nadzoruje również pracę urządzeń wykorzystywanych w procesie produkcji. - więcej
Piekarz
- 25.03.2021 14:51
- Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa 3 lata, a kształcenie zawodowe odbywa się w zakresie jednej kwalifikacji. Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
Czym będziesz sie zajmował?
Piekarz zajmuje się sporządzaniem ciast i wypiekiem pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego oraz formowaniem wyrobów. Posiada wiedzę o surowcach, produktach stosowanych w piekarnictwie, ich przydatności do produkcji, przechowywaniu, procesach technologicznych, warunkach produkcji przemysłowej i produkcji na małą skalę np. pieczywa dietetycznego oraz specjalnego. Posiada też wiedzę z zakresu budowy oraz obsługi maszyn i urządzeń zgodnie z zasadami BHP, drobnego sprzętu, a także aparatury kontrolno – pomiarowej stosowanej w piekarstwie. - więcej