Cukiernik
- 25.03.2021 14:50
- Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa 3 lata, a kształcenie zawodowe odbywa się w zakresie jednej kwalifikacji. Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
Czym będziesz sie zajmował?
Cukiernik zajmuje się produkcją ciast, ciasteczek, tortów, deserów, pieczywa cukierniczego. Dba również o ich odpowiednią dekorację, jakość składników i produktu końcowego. Nadzoruje również pracę urządzeń wykorzystywanych w procesie produkcji. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Absolwent kończący szkołę w zawodzie cukiernik:
- zna zasady kontroli, konserwacji urządzeń zgodnie z przepisami BHP,
- potrafi obsługiwać maszyny i urządzenia do produkcji wyrobów cukierniczych,
- zna zasady kontroli, konserwacji urządzeń do produkcji wyrobów cukierniczych zgodnie z przepisami BHP,
- potrafi rozliczyć przyjęte i wydane surowce, produkty ciastkarskie i cukiernicze,
- zna funkcjonowanie branży spożywczej,
- potrafi pracować w zespole.Cukiernik może znaleźć zatrudnienie:
- w zakładach produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
- kawiarniach, restauracjach,
- może także otworzyć własną działalność gospodarczą.Jaka może być twoja droga rozwoju?
Po ukończeniu szkoły możesz podjąć naukę w szkole branżowej II stopnia, aby zdobyć wykształcenie średnie, zdać maturę i uzyskać dyplom technika technologii żywienia. Po maturze możesz kontynuować naukę na studiach wyższych w dowolnym kierunku.
- Wróć do listy artykułów
Ostatnie artykuły