• W Branżowej Szkole II Stopnia

      • Technik żywienia i usług gastronomicznych
        • Technik żywienia i usług gastronomicznych

        • 08.06.2020 13:15
        • Nauka w Branżowej Szkole II Stopnia trwa 2 lata i kończy się egzaminem maturalnym. W trakcie nauki uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przystępował do egzaminu potwierdzających kwalifikacje w zawodzie w zakresie organizacji żywienia i usług gastronomicznych.
        • ZAWÓD DLA OSÓB Z PASJĄ

          Okres nauki: 2 lata

          Dlaczego warto wybrać ten zawód?

          Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz  chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód.

          Kto powinien wybrać ten zawód?

          Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które są:

          - zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,
          - kreatywne i operatywne w działaniu,
          - interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu,
          - mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
          - chcą awansować i  rozwijać się,
          - lubią pracować w zespole.

          Czego uczy się technik żywienia i usług gastronomicznych?

          W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:

          - przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
          - stosowania receptur gastronomicznych,
          - układania i oceny jadłospisów,
          - organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
          - stosowania technik nakrywania stołu,
          - współpracy w zespole,
          - obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
          - planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
          - wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
          - przechowywania i utrwalania żywności,
          - języka obcego zawodowego.

          Jaką kwalifikację uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?

          - HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

          I co dalej…?

          Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę m.in. jako szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych w:
          - restauracjach, kawiarniach i barach szybkiej obsługi,
          - zakładach gastronomicznych,
          - pensjonatach, domach wczasowych,
          - stołówkach szkolnych, szpitalnych i sanatoryjnych,
          - firmach cateringowych,
          - zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
          - prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.

          Studia?

          Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich w kraju i za granicą.

        • Wróć do listy artykułów
    • Kontakty

      • Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej
      • szkol@hoga.pl
      • 95 755 24 75
      • ul. W. Witosa 49, 69-200 Sulęcin Poland
  • Galeria zdjęć

      brak danych