Rozwijamy talenty kulinarne
- 26.02.2021 12:35
- Młodzież Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie, kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz zakończyła zajęcia dodatkowe w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Powiecie Sulęcińskim”.
Głównym celem warsztatów było: pogłębianie zainteresowań młodzieży nowatorskimi metodami pracy w dziedzinie gastronomii, wzbudzenie ciekawości zawodowej oraz pogłębianie wiedzy i umiejętności uczniów. Uczestnicy projektu, którzy wzięli udział w kursie „Moje gotowanie”, poznali przepisy kuchni staropolskiej, ale także dania i tradycje kulinarne innych krajów. W naszej kuchni narodowej drzemie wiele smaków, które zostały zapomniane, a które mogą być inspiracją do tworzenia nowych, atrakcyjnych i smacznych potraw. Uczniowie dowiedzieli się m.in. jak przygotowuje się puree z pasternaka oraz pieczonego topinamburu, chipsy z jarmużu czy pieczoną skorzonerę z kurczakiem. Mieli również możliwość poznać tradycyjne potrawy innych narodów takie jak bramborova polevka kuchni czeskiej czy słynne pielmieni z tradycji kuchni rosyjskiej. Zarówno te zapomniane jak i współczesne przepisy były wykonywane z zastosowaniem nowoczesnych technik w gastronomii.
Uczniowie podsumowując udział w projekcie zgodnie przyznają, że była to niezwykła okazja do poszerzania wiedzy, umiejętności, nabycia kompetencji i doświadczenia, które będą niezbędne w planowaniu kariery i przyszłej pracy zawodowej.
Ćwiklińska Marzena
Janicka Beata- Wróć do listy artykułów
Ostatnie artykuły