Dodatkowe wsparcie – czemu nie!
- 14.05.2020 01:42
- W Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie w ramach projektu Regionalny Program Operacyjny Lubuskie 2020 „Modernizacja kształcenia zawodowego w Powiecie Sulęcińskim” uczniowie korzystają z wsparcia w postaci dodatkowych zajęć pozalekcyjnych: moje gotowanie, warsztaty zdrowego żywienia oraz zajęć blacharskich, pojazdów pneumatycznych”, a także zajęć przygotowujących do egzaminów zawodowych w kwalifikacjach mechanik pojazdów samochodowych oraz technik hotelarz. Udział w nich to niebywała okazja do pogłębienia tajników przyszłego zawodu, weryfikacji i poszerzenia wiadomości, umiejętności, zdobycia nowych kompetencji, dokonania samooceny. A co o tym sądzą sami uczniowie?
Cieszę się, że wzięłam udział w zajęciach „Moje gotowanie”, gdyż oprócz zdobycia nowej wiedzy i umiejętności w zakresie metod i technik gotowania, spędziłam fajnie czas. Zajęcia przebiegały w atmosferze sprzyjającej tworzeniu, poznawaniu nowych smaków, kulinarnych tradycji, ale także eksperymentowaniu. Wzmocniłam poczucie własnej wartości, zobaczyłam ,że potrafię przyrządzać ciekawe i pyszne potrawy, które smakują innym. Interesuje mnie ciągłe poszukiwanie i uczenie się nowości. Ta wiedza na pewno zaprocentuje w mojej zawodowej karierze, a także w codziennej kuchni mojego domu.
Wiktoria Staroń ucz. kl. II technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
Warsztaty zdrowego żywienia zakończyły się sukcesem i uśmiechami na twarzy. Każde zajęcia przynosiły nam dużą dawkę fachowej wiedzy. Dowiedzieliśmy się czym jest żywność funkcjonalna i jak włączać ją do codziennych jadłospisów. Wcześniej nie zdawaliśmy sobie sprawy, że zdrowe odżywianie może być tak smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dziś jesteśmy świadomi, że mamy ogromny wpływ na swoje zdrowie, że już dziś możemy starać się zapobiec chorobom cywilizacyjnym. „Jesteś tym co jesz, zatem wybieraj i gotuj z głową” – ta to nasze motto przewodnie podsumowujące nasze kulinarne zmagania.
Paulina Łopacińska ucz. kl. II technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
Udział w ,,Zajęciach dodatkowych przygotowujących do egzaminu zawodowego w kwalifikacji technik hotelarz” pozwolił mi uzupełnić wiedzę, umiejętności, nabyć większego doświadczenia i samodzielności w zakresie obsługi klienta, wypełniania dokumentów hotelowych związanych z rezerwacją usług, rejestracją gościa, a także jego pobytem.
Utrwalenie materiału w zakresie teoretycznym jak i praktycznym w taki sposób to nie tylko ciekawe doświadczenie, szansa na własny rozwój, ale przede wszystkim większe szanse na uzyskanie zatrudnienia w przyszłości. Cieszę się bardzo, że wzięłam udział w projekcie, ponieważ z większą pewnością siebie będę czekała na zbliżające się wyzwanie - egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie.Natalia Przybył ucz. klasy 2 technikum w zawodzie technik hotelarstwa
Uczestnictwo w zajęciach przygotowujących do egzaminu zawodowego umożliwiło mi poszerzenie oraz ugruntowanie wiedzy w tym zakresie. Będąc uczniem klasy samochodowej mam świadomość, iż umiejętności praktyczne poszerzone w ramach kursu zaprocentują podczas czekających mnie egzaminów zawodowych. Nauczyłem się już sprawnie obsługiwać przyrząd do demontażu sprężyn z kolumny McPerson oraz tester diagnostyczny KTS-340 firmy Bosch. Zdaję sobie sprawę, iż wiedzę oraz umiejętności uzyskane na kursie należy dalej rozwijać i poszerzać o nowe rozwiązania stosowane w technice samochodowej. Kurs z pewnością uważam za przydatny.
Dominik Sokół ucz. kl 2 technikum w zawodzie technik pojazdów samochodowych
Dodatkowe wsparcie oceniono zostało przez uczniów bardzo pozytywnie. Jest ono odpowiedzią na edukację zawodową adekwatną do potrzeb rynku, odpowiadającą potrzebom gospodarki, a także przygotowującą uczniów do funkcjonowania w nowoczesnym społeczeństwie, stając się jednocześnie drzwiami do ich kariery.
Karina Rogowska
- Wróć do listy artykułów
Ostatnie artykuły