• Aktualności

      • Wypoczywamy i zdobywamy wiedzę
        • Wypoczywamy i zdobywamy wiedzę

        • 14.05.2020 00:19
        • W ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Powiecie Sulęcińskim” uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie w dniach 4 - 6 grudnia 2017r. uczestniczyli w trzydniowym obozie naukowym pod nazwą „Trasą automatycznej produkcji w branży piekarniczej i wędliniarskiej”.
        •  

          Był to czas przeznaczony na zwiedzanie Zakładu Przetwórstwa Mięsnego w Krzeszycach, oraz Piekarni Zakładu Produkcyjnego „Leks” w Gorzowie Wlkp. Młodzież miała okazję zobaczyć, jak w dniu dzisiejszym wygląda przetwórstwo mięsne oraz piekarniczo – cukiernicze w jednych z najnowocześniejszych zakładów danych  branż w Polsce.
          W trakcie zwiedzania zapoznano uczestników z  historią założenia firm, asortymentem, zasięgiem działania, procesami produkcyjnymi, możliwością zatrudnienia oraz z tym co najciekawsze, z procesami produkcyjnymi
          z wykorzystaniem technologii innowacyjnych. Możliwość degustacji przepysznych wyrobów z szerokiego asortymentu produkcyjnego, ucieszyło niejedno podniebienie.
          Owocne okazały się także zajęcia z zakresu zadowolenia klienta w procesie produkcji mięsnej, dodatków piekarskich oraz dystrybucji pieczywa. Był to okres nie tylko zdobywania wiedzy, ale i wypoczynku, w przyjaznym hotelu „Pod Słońcem” w Gorzowie Wlkp. Obóz uznano za udany o czym można przekonać się po komentarzach uczestników.

          Krzysztof Jacniacki

          W ramach obozu mieliśmy możliwość poznać ZPM pana Krzysztofa Sobieraja w Krzeszycach wyposażony w najnowsze rozwiązania technologiczne. Zakład jest ogromny, ma około 3000m2. Mimo bardzo dużego przerobu stawia się tam na jakość co można zaobserwować po przyznanych dla firmy certyfikatach, nagrodach, podziękowaniach.

          Bartosz Kopyt

          Dla mnie najciekawszym elementem była możliwość zaobserwowania technologii produkcji pieczywa w piekarni „Leks” od podstaw oraz  degustacja gotowych produktów, ich smak.

          Maciej Dominiak

          Dzięki uczestnictwu  w obozie mogliśmy zapoznać się z funkcjonowaniem Zakładu Przetwórstwa Mięsnego  w Krzeszycach oraz funkcjonowaniem piekarni „Leks” w Gorzowie Wlkp. Poznaliśmy zakłady, o których nie mieliśmy pojęcia.

          Rafał Sobczyk

          Dzięki obozowi poznaliśmy funkcjonowanie ciekawych zakładów różnych branż,  oraz uczestniczyliśmy w ciekawych wykładach. Było warto.

          Michał Strube

        • Wróć do listy artykułów
    • Kontakt

      • Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej
      • 95 755 24 75
      • ul. W. Witosa 49
        69-200 Sulęcin
        Poland
      • 95 755 24 75
      • Internat Szkoły
        ul. W. Witosa 30B, 69 - 200 Sulęcin
        tel. 95 755 29 41
  • Galeria zdjęć

      brak danych