„Trasą automatycznej produkcji piekarniczej i wędliniarskiej” – obóz naukowy
- 25.04.2022 07:09
- Młodzież Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie, kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, wzięła udział w obozie naukowym „Trasą automatycznej produkcji w branży piekarniczej i wędliniarskiej”, który odbył się w Poznaniu w dniach 7-9.03.2022r zorganizowanym w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Powiecie Sulęcińskim”.
Trasą automatycznej produkcji w branży piekarniczej i wędliniarskiej podążali uczestnicy kursu, podczas którego mieli możliwość zdobywania nowej wiedzy i umiejętności z zakresu produkcji wyrobów piekarniczych oraz wędliniarskich. Był to czas przeznaczony na zwiedzanie restauracji „Szabelek”, oraz Cukierni „Słodki kącik”. Młodzież miała okazję zobaczyć, jak w dniu dzisiejszym wygląda przetwórstwo mięsne oraz piekarniczo – cukiernicze w jednych z najnowocześniejszych zakładów danych branż w Polsce. W trakcie zwiedzania zapoznano uczestników z historią założenia firm, asortymentem, zasięgiem działania, procesami produkcyjnymi, możliwością zatrudnienia oraz z tym co najciekawsze, z procesami produkcyjnymi z wykorzystaniem technologii innowacyjnych. Możliwość degustacji przepysznych wyrobów z szerokiego asortymentu, ucieszyło niejedno podniebienie. Uczniowie podkreślają, że był to dobrze wykorzystany czas oraz zdobycie nowej fachowej wiedzy.
Beata Janicka
nauczyciel zawodu- Wróć do listy artykułów
Ostatnie artykuły