Piekarz
- 25.03.2021 14:51
- Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa 3 lata, a kształcenie zawodowe odbywa się w zakresie jednej kwalifikacji. Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
Czym będziesz sie zajmował?
Piekarz zajmuje się sporządzaniem ciast i wypiekiem pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego oraz formowaniem wyrobów. Posiada wiedzę o surowcach, produktach stosowanych w piekarnictwie, ich przydatności do produkcji, przechowywaniu, procesach technologicznych, warunkach produkcji przemysłowej i produkcji na małą skalę np. pieczywa dietetycznego oraz specjalnego. Posiada też wiedzę z zakresu budowy oraz obsługi maszyn i urządzeń zgodnie z zasadami BHP, drobnego sprzętu, a także aparatury kontrolno – pomiarowej stosowanej w piekarstwie. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich.
Absolwent kończący szkołę w zawodzie piekarz:
- przygotowuje surowce do produkcji wyrobów piekarskich,
- sporządza półprodukty piekarskie,
- potrafi dzielić ciasta i kształtować kęsy na wyroby piekarskie,
- umie przeprowadzić rozrost oraz wypiek pieczywa,
- obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów piekarskich,
- potrafi pracować w zespole.Piekarz może znaleźć zatrudnienie:
- w zakładach produkujących wyroby piekarnicze,
- może także otworzyć własną działalność gospodarczą.Jaka może być twoja droga rozwoju?
Po ukończeniu szkoły możesz podjąć naukę w szkole branżowej II stopnia, aby zdobyć wykształcenie średnie, zdać maturę i uzyskać dyplom technika technologii żywienia. Po maturze możesz kontynuować naukę na studiach wyższych w dowolnym kierunku.
- Wróć do listy artykułów
Ostatnie artykuły