technik żywienia i usług gastronomicznych
- 16.03.2022 12:32
- Nauka w technikum trwa 5 lat i kończy się egzaminem maturalnym. W trakcie nauki uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przystępował do dwóch egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie w zakresie przygotowania i wydawania dań oraz organizacji żywienia i usług gastronomicznych.
ZAWÓD DLA OSÓB Z PASJĄ
Okres nauki: 5 lat
Dlaczego warto wybrać ten zawód?
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód.
Kto powinien wybrać ten zawód?
Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które są:
- zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,
- kreatywne i operatywne w działaniu,
- interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu,
- mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
- chcą awansować i rozwijać się,
- lubią pracować w zespole.
Czego uczy się technik żywienia i usług gastronomicznych?
W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- układania i oceny jadłospisów,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- współpracy w zespole,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
- przechowywania i utrwalania żywności,
- języka obcego zawodowego.
Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Praktyczna nauka zawodu
Odbędziesz 8 tygodniową praktykę zawodową w renomowanych zakładach gastronomicznych.
I co dalej…?
Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę m.in. jako szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych w:
- restauracjach, kawiarniach i barach szybkiej obsługi,
- zakładach gastronomicznych,
- pensjonatach, domach wczasowych,
- stołówkach szkolnych, szpitalnych i sanatoryjnych,
- firmach cateringowych,
- zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
- prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.
Studia?
Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich w kraju i za granicą.
- Wróć do listy artykułów
Ostatnie artykuły