• W Technikum

      • technik żywienia i usług gastronomicznych
        • technik żywienia i usług gastronomicznych

        • 16.03.2022 12:32
        • Nauka w technikum trwa 5 lat i kończy się egzaminem maturalnym. W trakcie nauki uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przystępował do dwóch egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie w zakresie przygotowania i wydawania dań oraz organizacji żywienia i usług gastronomicznych.
        • ZAWÓD DLA OSÓB Z PASJĄ

          Okres nauki: 5 lat

           

          Dlaczego warto wybrać ten zawód?

          Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz  chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód.

           

          Kto powinien wybrać ten zawód?

          Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które są:

          - zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,

          - kreatywne i operatywne w działaniu,

          - interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu,

          - mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,

          - chcą awansować i  rozwijać się,

          - lubią pracować w zespole.

           

          Czego uczy się technik żywienia i usług gastronomicznych?

          W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:

          - przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,

          - stosowania receptur gastronomicznych,

          - układania i oceny jadłospisów,

          - organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,

          - stosowania technik nakrywania stołu,

          - współpracy w zespole,

          - obsługi specjalistycznych programów komputerowych,

          - planowania i kalkulowania kosztów produkcji,

          - wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,

          - przechowywania i utrwalania żywności,

          - języka obcego zawodowego.

           

          Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?

          - HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,

          - HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

           

          Praktyczna nauka zawodu

          Odbędziesz 8 tygodniową  praktykę zawodową w renomowanych zakładach gastronomicznych.

           

          I co dalej…?

          Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę m.in. jako szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych w:

          - restauracjach, kawiarniach i barach szybkiej obsługi,

          - zakładach gastronomicznych,

          - pensjonatach, domach wczasowych,

          - stołówkach szkolnych, szpitalnych i sanatoryjnych,

          - firmach cateringowych,

          - zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych,

          - prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.

           

          Studia?

          Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich w kraju i za granicą.

        • Wróć do listy artykułów
    • Kontakt

      • Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej
      • 95 755 24 75
      • ul. W. Witosa 49 69-200 Sulęcin Poland
      • 95 755 24 75
      • Internat Szkoły ul. W. Witosa 30B, 69 - 200 Sulęcin tel. 95 755 29 41
  • Galeria zdjęć

      brak danych