Przetwórca mięsa
- 26.03.2021 20:02
- Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa 3 lata, a kształcenie zawodowe odbywa się w zakresie jednej kwalifikacji. Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
Czym będziesz sie zajmował?
Przetwórca mięsa swoją pracę wykonuje w zakładzie przetwórstwa mięsa. Do jego głównych zadań należy dostarczanie na rynek mięsa i przetworów mięsnych dobrej jakości o wysokich walorach zdrowotnych zaspokajających wymagania każdego konsumenta. Aby to osiągnąć, pracownicy zakładu przetwórstwa mięsa muszą zadbać o surowce najwyższej jakości, odpowiednio je przechować i przygotować do przetwarzania. Produkcja w zakładzie przetwórstwa mięsa jest wysoko zmechanizowana, opiera się na tradycyjnych recepturach, jak i nowoczesnych technologiach. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
SPC.04 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
Absolwent po ukończeniu kierunku: przetwórca mięsa potrafi:
- dokonywać rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa,
- dokonywać uboju zwierząt rzeźnych i obróbki poubojowych tusz,
- przygotowywać i przerabiać mięso i podroby na wędliny, wędzonki i wyroby wędliniarskie według określonych norm i receptur,
- wykonywać prace związane z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,
- obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w przetwórstwie mięsa,
- magazynować i przygotowywać przetwory mięsne i tłuszczowe do dystrybucji.Przetwórca mięsa może znaleźć zatrudnienie:
- w ubojniach,
- w zakładach mięsnych, garmażeryjnych,
- w punktach zbytu mięsa i jego przetworów,
- w sklepach,
- we własnej firmie.Jaka może być twoja droga rozwoju?
Po ukończeniu szkoły możesz podjąć naukę w szkole branżowej II stopnia, aby zdobyć wykształcenie średnie, zdać maturę i uzyskać dyplom technika technologii żywienia. Po maturze możesz kontynuować naukę na studiach wyższych w dowolnym kierunku.
- Wróć do listy artykułów
Ostatnie artykuły