• W Branżowej Szkole I Stopnia

      • Przetwórca mięsa
        • Przetwórca mięsa

        • 26.03.2021 20:02
        • Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa 3 lata, a kształcenie zawodowe odbywa się w zakresie jednej kwalifikacji. Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także  otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
           
          Czym będziesz sie zajmował?
          Przetwórca mięsa swoją pracę wykonuje w zakładzie przetwórstwa mięsa. Do jego głównych zadań należy dostarczanie na rynek mięsa i przetworów mięsnych dobrej jakości o wysokich walorach zdrowotnych zaspokajających wymagania każdego konsumenta. Aby to osiągnąć, pracownicy zakładu przetwórstwa mięsa muszą zadbać o surowce najwyższej jakości, odpowiednio je przechować i przygotować do przetwarzania. Produkcja w zakładzie przetwórstwa mięsa jest wysoko zmechanizowana, opiera się na tradycyjnych recepturach, jak i nowoczesnych technologiach.
        • Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

          SPC.04 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych

          Absolwent po ukończeniu kierunku: przetwórca mięsa potrafi:

          - dokonywać rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa,
          - dokonywać uboju zwierząt rzeźnych i obróbki poubojowych tusz,
          - przygotowywać  i przerabiać mięso i podroby na wędliny, wędzonki i wyroby wędliniarskie według określonych norm i receptur,
          - wykonywać  prace związane  z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,
          - obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w przetwórstwie mięsa,
          - magazynować i przygotowywać przetwory mięsne  i tłuszczowe do dystrybucji.

          Przetwórca mięsa może znaleźć zatrudnienie:

          - w ubojniach,
          - w zakładach mięsnych,  garmażeryjnych,
          - w punktach zbytu mięsa i jego przetworów,
          - w sklepach,
          - we własnej firmie.

          Jaka może być twoja droga rozwoju?

          Po ukończeniu szkoły możesz podjąć naukę w szkole branżowej II stopnia, aby zdobyć wykształcenie średnie, zdać maturę i uzyskać dyplom technika technologii żywienia. Po maturze możesz kontynuować naukę na studiach wyższych w dowolnym kierunku.

        • Wróć do listy artykułów
    • Kontakt

      • Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej
      • 95 755 24 75
      • ul. W. Witosa 49 69-200 Sulęcin Poland
      • 95 755 24 75
      • Internat Szkoły ul. W. Witosa 30B, 69 - 200 Sulęcin tel. 95 755 29 41
  • Galeria zdjęć

      brak danych