• W Branżowej Szkole I Stopnia

      • Kucharz
        • Kucharz

        • 25.03.2021 12:22
        • Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa 3 lata, a kształcenie zawodowe odbywa się w zakresie jednej kwalifikacji. Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także  otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.

          Czym będziesz sie zajmował?
          Kucharz zajmuje się sporządzaniem różnego rodzaju potraw i napoi, z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta, który potrafi z gotowania i przygotowanych potraw uczynić prawdziwą sztukę. Ponadto dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają przyrządzanie potraw w różnych kulturach kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji.
        • Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

          HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

          Absolwent tego kierunku będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

          - pozna zasady sporządzania potraw i napojów,
          - nauczy się trudnej sztuki dekorowania i podawania potraw oraz napojów,
          - pozna potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów,
          - dowie się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację) i jak osiągnąć sukces,
          - nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie sporządzania potraw i napojów.

          Kucharz może znaleźć zatrudnienie w:

          - restauracjach,
          - hotelach,
          - domach wczasowych,
          - barach,
          - kawiarniach,
          - instytucjach zajmujących  się obrotem żywnością,
          - szpitalach, sanatoriach itp.

          Jaka może być twoja droga rozwoju?

          Po ukończeniu szkoły możesz podjąć naukę w szkole branżowej II stopnia, aby zdobyć wykształcenie średnie, zdać maturę i uzyskać dyplom technika żywienia i usług gastronomicznych. Po maturze możesz kontynuować naukę na studiach wyższych w dowolnym kierunku.

             

        • Wróć do listy artykułów
    • Kontakt

      • Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej
      • 95 755 24 75
      • ul. W. Witosa 49 69-200 Sulęcin Poland
      • 95 755 24 75
      • Internat Szkoły ul. W. Witosa 30B, 69 - 200 Sulęcin tel. 95 755 29 41
  • Galeria zdjęć

      brak danych