Kucharz
- 25.03.2021 12:22
- Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa 3 lata, a kształcenie zawodowe odbywa się w zakresie jednej kwalifikacji. Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
Czym będziesz sie zajmował?
Kucharz zajmuje się sporządzaniem różnego rodzaju potraw i napoi, z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta, który potrafi z gotowania i przygotowanych potraw uczynić prawdziwą sztukę. Ponadto dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają przyrządzanie potraw w różnych kulturach kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Absolwent tego kierunku będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- pozna zasady sporządzania potraw i napojów,
- nauczy się trudnej sztuki dekorowania i podawania potraw oraz napojów,
- pozna potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów,
- dowie się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację) i jak osiągnąć sukces,
- nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie sporządzania potraw i napojów.Kucharz może znaleźć zatrudnienie w:
- restauracjach,
- hotelach,
- domach wczasowych,
- barach,
- kawiarniach,
- instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
- szpitalach, sanatoriach itp.Jaka może być twoja droga rozwoju?
Po ukończeniu szkoły możesz podjąć naukę w szkole branżowej II stopnia, aby zdobyć wykształcenie średnie, zdać maturę i uzyskać dyplom technika żywienia i usług gastronomicznych. Po maturze możesz kontynuować naukę na studiach wyższych w dowolnym kierunku.
- Wróć do listy artykułów
Ostatnie artykuły