Zawód
dla pasjonatów profesjonalnej kuchni, którzy swoją ogromną pasją i entuzjazmem
nie boją się nietuzinkowych pomysłów i eksperymentów kulinarnychKucharz na Kwalifikacyjnym Kursie Zawodowym
zaocznym, bezpłatnym
w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w SulęcinieNauka przeznaczona jest dla osób dorosłych, trwa tylko 2 semestry i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie, po którym słuchacz otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikację w zawodzie.
Dlaczego warto wybrać ten kierunek zdobywania wiedzy/umiejętności, które można wykorzystywać w codziennym życiu?
Poznanie tajników kuchni pozwala nie tylko realizować własne pasje, ale poznać niemal od podstaw i wypróbować szeroki wachlarz przepisów na potrawy, które można przyrządzać codziennie oraz na szczególne okazje. Ponadto można uzyskać nowe dodatkowe kwalifikacje tak wykorzystywane obecnie na rynku pracy.Czego się nauczysz?
- Przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów.
- Stosowania receptur gastronomicznych.
- Układania i oceny jadłospisów.
- Organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych.
- Stosowania technik nakrywania stołu.
- Współpracy w zespole.
- Obsługi specjalistycznych programów komputerowych.
- Planowania i kalkulowania kosztów produkcji.
- Wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw.
- Przechowywania i utrwalania żywności.
- Języka obcego zawodowego.
Kto powinien wybrać ten kierunek kształcenia?
- Zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w kraju i za granicą.
- Kreatywne i operatywne w działaniu.
- Interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu.
- Mają wyobraźnię i zmysł estetyczny.
- Chcą awansować i rozwijać się.
- Lubią pracować w zespole.
Praktyczna nauka zawodu
Odbędziesz 4 tygodniową praktykę zawodową w renomowanych zakładach gastronomicznych.I co dalej…?
Możesz podjąć pracę, m.in.: jako szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych w restauracjach, kawiarniach i barach szybkiej obsługi, pensjonatach, domach wczasowych, stołówkach, firmach, zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych, a także prowadzić własną działalność gospodarczą.