• Kucharz

        • Zawód
          dla pasjonatów profesjonalnej kuchni, którzy swoją ogromną pasją i entuzjazmem
          nie boją się nietuzinkowych pomysłów i eksperymentów kulinarnych

          Kucharz na Kwalifikacyjnym Kursie Zawodowym

          zaocznym, bezpłatnym
          w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie

          Nauka przeznaczona jest dla osób dorosłych, trwa tylko 2 semestry i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie, po którym słuchacz otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikację w zawodzie.

          Dlaczego warto wybrać ten kierunek zdobywania wiedzy/umiejętności, które można wykorzystywać w codziennym życiu?
          Poznanie tajników kuchni pozwala nie tylko realizować własne pasje, ale poznać niemal od podstaw i wypróbować szeroki wachlarz przepisów na potrawy, które można przyrządzać codziennie oraz na szczególne okazje. Ponadto można uzyskać nowe dodatkowe kwalifikacje tak wykorzystywane obecnie na rynku pracy.

          Czego się nauczysz?

          • Przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów.
          • Stosowania receptur gastronomicznych.
          • Układania i oceny jadłospisów.
          • Organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych.
          • Stosowania technik nakrywania stołu.
          • Współpracy w zespole.
          • Obsługi specjalistycznych programów komputerowych.
          • Planowania i kalkulowania kosztów produkcji.
          • Wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw.
          • Przechowywania i utrwalania żywności.
          • Języka obcego zawodowego.

           

          Kto powinien wybrać ten kierunek kształcenia?

          • Zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w kraju i za granicą.
          • Kreatywne i operatywne w działaniu.
          • Interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu.
          • Mają wyobraźnię i zmysł estetyczny.
          • Chcą awansować i  rozwijać się.
          • Lubią pracować w zespole.

           

          Praktyczna nauka zawodu
          Odbędziesz 4 tygodniową  praktykę zawodową w renomowanych zakładach gastronomicznych.

           

          I co dalej…?
          Możesz podjąć pracę, m.in.: jako szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych w restauracjach, kawiarniach i barach szybkiej obsługi, pensjonatach, domach wczasowych, stołówkach, firmach, zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych, a także prowadzić własną działalność gospodarczą.

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej
      • szkol@hoga.pl
      • 95 755 24 75
      • ul. W. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
  • Galeria zdjęć

      brak danych