… i Ty możesz zostać Master-Chefem

Wybrałyśmy naukę w Technikum w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie. Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych daje nam możliwość zdobycia wiedzy i umiejętności związanych z planowaniem i organizacją żywienia. Technikum daje nam również możliwość dalszego kształcenia na studiach związanych z żywieniem.
Zajęcia praktyczne naszej szkole odbywają się w pracowni gastronomicznej min. w magazynie produktów suchych, przygotowalni, kuchni z całym zapleczem, barze i w restauracji. Podczas zajęć przygotowujemy potrawy wykorzystując nowoczesny sprzęt, dokonujemy ich ekspozycji, oceny, konsumpcji. Ciekawe są także zajęcia teoretyczne, dzięki którym dowiadujemy się zasad BHP czy usług gastronomicznych.
Jako absolwenci możemy znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych (restauracje, kawiarnie, stołówki) bądź prowadzić własną działalność.
Podoba się nam kierunek jak i szkoła. Nie żałujemy naszego wyboru ponieważ rozwijamy nasze pasje, zainteresowania.. Polecamy tę szkołę każdemu kto interesuje się gastronomią, dzięki niej będziemy mieli możliwość pracy w prestiżowych zakładach, bo obsługa najnowocześniejszego sprzętu, urządzeń nie sprawi nam żadnego problemu, bo na takim właśnie sprzęcie poznajemy tajniki „kuchni”.

Eliza Sarna, Karolina Madaj
ucz. KL II Technikum
w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych