Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Nowoczesna baza dydaktyczna ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
na miarę XXI wieku ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Warsztaty mechaniczne ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
hotelarskie ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
gastronomiczne...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Zapraszamy do nas

Menu Główne

W ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Powiecie Sulęcińskim” uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie w dniach 4 - 6 grudnia 2017r. uczestniczyli w trzydniowym obozie naukowym pod nazwą „Trasą automatycznej produkcji w branży piekarniczej i wędliniarskiej”. Był to czas przeznaczony na zwiedzanie Zakładu Przetwórstwa Mięsnego w Krzeszycach, oraz Piekarni Zakładu Produkcyjnego „Leks” w Gorzowie Wlkp. Młodzież miała okazję zobaczyć, jak w dniu dzisiejszym wygląda przetwórstwo mięsne oraz piekarniczo – cukiernicze w jednych z najnowocześniejszych zakładów danych  branż w Polsce.

W trakcie zwiedzania zapoznano uczestników z  historią założenia firm, asortymentem, zasięgiem działania, procesami produkcyjnymi, możliwością zatrudnienia oraz z tym co najciekawsze, z procesami produkcyjnymi
z wykorzystaniem technologii innowacyjnych. Możliwość degustacji przepysznych wyrobów z szerokiego asortymentu produkcyjnego, ucieszyło niejedno podniebienie.

Owocne okazały się także zajęcia z zakresu zadowolenia klienta w procesie produkcji mięsnej, dodatków piekarskich oraz dystrybucji pieczywa. Był to okres nie tylko zdobywania wiedzy, ale i wypoczynku, w przyjaznym hotelu „Pod Słońcem” w Gorzowie Wlkp. Obóz uznano za udany o czym można przekonać się po komentarzach uczestników.

Krzysztof Jacniacki

W ramach obozu mieliśmy możliwość poznać ZPM pana Krzysztofa Sobieraja w Krzeszycach wyposażony w najnowsze rozwiązania technologiczne. Zakład jest ogromny, ma około 3000m2. Mimo bardzo dużego przerobu stawia się tam na jakość co można zaobserwować po przyznanych dla firmy certyfikatach, nagrodach, podziękowaniach.

Bartosz Kopyt

Dla mnie najciekawszym elementem była możliwość zaobserwowania technologii produkcji pieczywa w piekarni „Leks” od podstaw oraz  degustacja gotowych produktów, ich smak.

Maciej Dominiak

Dzięki uczestnictwu  w obozie mogliśmy zapoznać się z funkcjonowaniem Zakładu Przetwórstwa Mięsnego  w Krzeszycach oraz funkcjonowaniem piekarni „Leks” w Gorzowie Wlkp. Poznaliśmy zakłady, o których nie mieliśmy pojęcia.

Rafał Sobczyk

Dzięki obozowi poznaliśmy funkcjonowanie ciekawych zakładów różnych branż,  oraz uczestniczyliśmy w ciekawych wykładach. Było warto.

Michał Strube

Młodzież Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie kształtująca się technikum w zawodach  technik hotelarz oraz technik pojazdów samochodowych, wzięła udział w obozie naukowym, który odbył się w Poznaniu w dniach 25-27.10.2017r.  zorganizowanym  w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Powiecie Sulęcińskim”, współfinansowanego z środków unijnych w ramach Lubuskiego Regionalnego Programu Operacyjnego, Oś VIII Nowoczesna edukacja,  Działanie 8.4  Rozwój kształcenia zawodowego, Poddziałanie 8.4.1 Doskonalenie jakości kształcenia zawodowego – projekty realizowane poza formułą ZIT.

„Trasą hoteli i restauracji” podążali podczas edukacyjnego wyjazdu przyszli technicy uczący się w zawodzie  technik hotelarz.  W Poznaniu uczniowie odbyli 12 godzinny kurs, w którym mieli możliwość zdobywania nowych umiejętności, poszerzania swojej wiedzy z zakresu pozyskiwania i utrzymania gościa hotelowego, zarządzania recepcją oraz zachowania  profesjonalnego personelu zakładu gastronomicznego. W prestiżowych poznańskich hotelach  IBB Andresia**** i Hotel Lech**  zobaczyli  z bliska na czym polega praca w różnych częściach obiektu,  jakie standardy obowiązują w hotelach, jakie są tajniki profesjonalnej obsługi klienta, nie tylko w recepcji, ale również w restauracji, w spa i w innych miejscach  hotelu.  Uczniowie nawiązali kontakty zawodowe z właścicielami, pracownikami, otrzymali wiele propozycji stażu i praktyk w ekskluzywnych hotelach.

Młodzież klas technikum kształcąca się w zawodzie technik  pojazdów samochodowych zmierzali z kolei „Trasą producentów aut”. Podczas  kursu przyswoiła sobie nowe wiadomości z zakresu bezpieczeństwa w pojazdach samochodowych, alternatywnych źródeł napędu pojazdów, oraz badań technicznych, a także  wyposażenia i funkcjonowania stacji kontroli pojazdów.  Podczas pobytu zwiedzono dwie fabryki Volkswagena  w Antoninku, gdzie zapoznano się praktycznie z całą linią produkcyjną Volkswagena Caddy i Volkswagena Transportera oraz  w Swarzędzu, gdzie produkowane są elementy karoserii dla Volkswagena Transportera oraz wykonywane są zabudowy specjalne tychże samochodów np. dla policji. Poznano najnowsze rozwiązania  techniczne produkcji samochodów, które spotkały się z dużym zainteresowaniem.

Uczestnicy podsumowując udział w projekcie zgodnie przyznają, że było to  niezapomniane przeżycie, które daje motywacje do dalszej nauki, rozwijania umiejętności i pasje. „To był udany wyjazd, żałujemy, że taki krótki. Mamy nadzieję, że możliwość udziału w projekcie, który otworzył nam nowe perspektywy, zaowocuje w naszej zawodowej przyszłości” - komentuje uczennica klasy IV TH/żug Karolina Panasiuk.

Beata Janicka
Tomasz Ignatowicz

Podczas tegorocznych wakacji uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych i Licealnych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie odbywali praktyki/staże w sieci przedsiębiorców w środowisku lokalnym. Ta forma wsparcia została szczególnie wysoko oceniona przez młodych ludzi wchodzących dopiero na ścieżkę zawodową, zwiększyła ich szansę na otrzymanie stałego zatrudnienia.
 Zdaniem uczestników projektu cel został osiągnięty, gdyż nabyli, jako przyszli pracownicy nowe, cenne doświadczenia pod względem praktycznym do wykonywania pracy w określonym zawodzie, wynikającym z konkretnego zapotrzebowania danego pracodawcy. Z bagażem nowych umiejętności i z  uśmiechem na twarzy podzielili się wrażeniami uczniowie IV klasy technikum kształcący się w zawodzie technik logistyk.

„Swoje praktyki odbywałam w bardzo dużej firmie. Przez miesiąc pracy, nauczyłam się, że ciężka praca popłaca i przynosi oczekiwane efekty. Poznałam tajniki zawodu logistyka, nie tylko w teorii, ale również w praktyce. Nauczyłam się tam solidności, sumienności oraz odpowiedzialności za wykonywane zadania. Odbywany staż przyda mi się w mojej przyszłej karierze zawodowej. Gdy pojawiłam się w firmie zostałam ciepło przyjęta, atmosfera panująca tam podczas pracy była rewelacyjna. Pracownicy serdeczni i zawsze mi pomagali, gdy tego potrzebowałam. Podsumowując odbyte doświadczenie w tej firmie z miłą chęcią stwierdzam, że mogłabym tam wrócić jeszcze raz.”

Kinga Kleńk

 „Na praktykach bardzo mi się podobało, bo mogłem nauczyć się wielu rzeczy między innymi jak korzystać z systemu GPS, jak odczytywać tarczki tachograficzne lub karty kierowcy i jeszcze wiele więcej, o których nie miałem pojęcia. Szef był bardzo w porządku wobec mnie.”

Dawid Wit

„Odbyty staż nauczył mnie pracy w grupie, atmosfera była bardzo miła, dzięki czemu łatwo się dogadywaliśmy. Poznałem wiele aspektów zawodowych w dużej i dobrze prosperującej firmie logistycznej.”

Adrian Tokarew

„Praktyki spełniły moje oczekiwania. Nauczyłem się być bardziej cierpliwy. Nabyłem umiejętności potrzebne do wykonywania w moim przyszłym zawodzie. Jestem teraz bardziej systematyczny i przykładam się mocniej do powierzonych mi obowiązków. Praktyki pomogły mi poznać jak wygląda praca w dużej firmie.”

Mateusz Kaczmarek

„Jestem zadowolona z odbytych praktyk. Staż pokazał mi przyszłą pracę i możliwości rozwoju. Dzięki tej praktyce zdobyłam duże doświadczenie, nauczyłam się pracy w zespole oraz wiem, że ciężka praca przynosi duże efekty. Jako logistyk mogłam zobaczyć jakie czynności wykonuje się. Teraz to pokrywa się z teorią, którą nauczyłam się w szkole. Dzięki temu nabyłam nowe umiejętności takie jak: cierpliwość, sumienność, obowiązkowość i odpowiedzialność za powierzone mi zadania.”

Klaudia Preuss

Było warto! Oprócz nowych, cennych doświadczeń po odbyciu praktyki / stażu uczeń wyposażony został w portfolio określające zdobyte umiejętności oraz rekomendacje co do dalszej ścieżki kształcenia oraz indywidualne kody dostępu do platformy, na której będzie miał dostęp do filmów instruktażowych, materiałów, testów i ćwiczeń z zakresu kreowania wizerunku ucznia na rynku pracy i etyki pracy. Gratulujemy osiągnięć.

Grażyna Sobieraj, Magdalena Cieplak

 

 

 

Więcej informacji

 

UWAGA
Zmiana rachunku bankowego

 

 Promocja szkoły
(zobacz film)

 

 

 

 

 

jesteśmy wyróżnieni
przez uczniów i rodziców

 

Dobrze ZaPROJEKTowana
Szkoła 2016