Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Nowoczesna baza dydaktyczna ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
na miarę XXI wieku ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Warsztaty mechaniczne ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
hotelarskie ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
gastronomiczne...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Zapraszamy do nas

Menu Główne

Gościmy teraz

Odwiedza nas 49 gości oraz 0 użytkowników.

175659
DzisiajDzisiaj173
WczorajWczoraj315
W tym tygodniuW tym tygodniu1521
W tym miesiącuW tym miesiącu7313
OgółemOgółem175659

Ruszyła kolejna edycja Indywidualnego Planu Działania, w którym uczestniczą uczniowie/uczestnicy projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Powiecie Sulęcińskim” realizowanego w ramach Działania 8.4 Doskonalenie jakości kształcenia zawodowego, Poddziałania 8.4.1 Doskonalenie jakości kształcenia zawodowego – projekty realizowane poza formułą ZIT.
Dokonywanie oceny własnego ja, swoich możliwości, predyspozycji i umiejętności to podstawa obrania właściwej ścieżki rozwoju zawodowego.
Badanie słabych i mocnych stron w zakresie preferencji  zawodowych, kontaktów  interpersonalnych, radzenia sobie w  sytuacjach nietypowych daje możliwość wyznaczenia konieczność podjęcia określonych działań, celem osiągnięcia jak najlepszych efektów edukacyjnych zmierzających do opanowania wiedzy i umiejętności niezbędnych do wykonywania danego zawodu, planowania przyszłej kariery, jak też zakwalifikowania się  w ramach projektu do danej formy doskonalenia spośród tak różnorodnej dostępnej gamy.

Grażyna Sobieraj
Dyrektor Szkoły

 

Uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie w dniach 14 - 16 marca 2018r.  w ramach projektu pn. „Modernizacja kształcenia zawodowego w Powiecie Sulęcińskim” już  po raz drugi mieli możliwość   uczestniczenia w obozie naukowym „Trasą automatycznej produkcji w branży piekarniczej i wędliniarskiej”.

Młodzież  kształcąca się w zawodach: piekarz, wędliniarz, kucharz mogła poznać tajniki zawodu w rzeczywistych warunkach pracy  w najnowocześniejszych zakładach w regionie, m.in.: w Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego w Krzeszycach oraz w Piekarni Zakładu Produkcyjnego „Leks” w Gorzowie Wlkp.

Uczestnicy wojaży edukacyjnych mieli niebywałą okazję zobaczyć, jak w dniu dzisiejszym wygląda praktyczne stosowanie nowoczesnych technologii w przetwórstwie mięsnym oraz piekarniczo – cukierniczym, zapoznać  się  z historią powstawania i rozwoju firm, bogatym asortymentem produkcyjnym, który klient kupić  może nie tylko w regionie ale poza obszarami województwa lubuskiego oraz kraju.

Młodzież nie ukrywała zaskoczenia innowacyjnością i możliwościami najnowszej generacji  parku maszynowego, ciągłości linii produkcyjnych od surowca po wyrób gotowy, który z przyjemnością degustowali.

Dopełnieniem doskonalenia zawodowego były zajęcia teoretyczne przeprowadzone w sali konferencyjnej hotelu „Pod Słońcem” w Gorzowie Wielkopolskim. W zgodnej opinii uczestników obóz był udany i miał jedną wadę, był za krótki.

Krzysztof Jacniacki

 

W ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Powiecie Sulęcińskim” uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie w dniach 4 - 6 grudnia 2017r. uczestniczyli w trzydniowym obozie naukowym pod nazwą „Trasą automatycznej produkcji w branży piekarniczej i wędliniarskiej”. Był to czas przeznaczony na zwiedzanie Zakładu Przetwórstwa Mięsnego w Krzeszycach, oraz Piekarni Zakładu Produkcyjnego „Leks” w Gorzowie Wlkp. Młodzież miała okazję zobaczyć, jak w dniu dzisiejszym wygląda przetwórstwo mięsne oraz piekarniczo – cukiernicze w jednych z najnowocześniejszych zakładów danych  branż w Polsce.

W trakcie zwiedzania zapoznano uczestników z  historią założenia firm, asortymentem, zasięgiem działania, procesami produkcyjnymi, możliwością zatrudnienia oraz z tym co najciekawsze, z procesami produkcyjnymi
z wykorzystaniem technologii innowacyjnych. Możliwość degustacji przepysznych wyrobów z szerokiego asortymentu produkcyjnego, ucieszyło niejedno podniebienie.

Owocne okazały się także zajęcia z zakresu zadowolenia klienta w procesie produkcji mięsnej, dodatków piekarskich oraz dystrybucji pieczywa. Był to okres nie tylko zdobywania wiedzy, ale i wypoczynku, w przyjaznym hotelu „Pod Słońcem” w Gorzowie Wlkp. Obóz uznano za udany o czym można przekonać się po komentarzach uczestników.

Krzysztof Jacniacki

W ramach obozu mieliśmy możliwość poznać ZPM pana Krzysztofa Sobieraja w Krzeszycach wyposażony w najnowsze rozwiązania technologiczne. Zakład jest ogromny, ma około 3000m2. Mimo bardzo dużego przerobu stawia się tam na jakość co można zaobserwować po przyznanych dla firmy certyfikatach, nagrodach, podziękowaniach.

Bartosz Kopyt

Dla mnie najciekawszym elementem była możliwość zaobserwowania technologii produkcji pieczywa w piekarni „Leks” od podstaw oraz  degustacja gotowych produktów, ich smak.

Maciej Dominiak

Dzięki uczestnictwu  w obozie mogliśmy zapoznać się z funkcjonowaniem Zakładu Przetwórstwa Mięsnego  w Krzeszycach oraz funkcjonowaniem piekarni „Leks” w Gorzowie Wlkp. Poznaliśmy zakłady, o których nie mieliśmy pojęcia.

Rafał Sobczyk

Dzięki obozowi poznaliśmy funkcjonowanie ciekawych zakładów różnych branż,  oraz uczestniczyliśmy w ciekawych wykładach. Było warto.

Michał Strube

 

 

 

Więcej informacji

 

UWAGA
Zmiana rachunku bankowego

 

 Promocja szkoły
(zobacz film)

 

 

 

 

 

jesteśmy wyróżnieni
przez uczniów i rodziców

 

Dobrze ZaPROJEKTowana
Szkoła 2016