Carving to niezwykła sztuka rzeźbienia fantazyjnych wzorów w warzywach oraz owocach. To wykwintne rzemiosło znanej już od co najmniej kilkuset lat. Według najbardziej popularnej teorii wywodzi się on z Tajlandii i jest uznawany tam za dziedzictwo narodowe.  W 1364 roku podczas przygotowań do jednego z najważniejszych świąt - Loi Kratong, jedna ze służebnic, Nang Noppamart, chcąc uatrakcyjnić doznania wizualne swego władcy, Cesarza Phra Ruang'a, wzięła kwiat i na jego wzór wyrzeźbiła z owoców kolejne. Następnie wyrzeźbiła ptaka i stworzyła ze wszystkich elementów swoistą kompozycję. Gdy Cesarz ujrzał dzieło swej poddanej, stwierdził iż należy przekazać umiejętności innym, aby rozpropagować carving. Na początku XXI  stał się on popularny także w innych częściach świata, w tym w Europie. Dziś jest także dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy. Coraz częściej możemy spotkać carving w hotelach, na statkach, w restauracjach. Codziennie ogromna liczba osób odkrywa z niedowierzaniem i zdziwieniem piękno niezwykle precyzyjnych dekoracji stworzonych rękoma  artystów sztuki kulinarnej. Uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie, uczestnicy projektu "Modernizacja kształcenia zawodowego w powiecie sulęcińskim mieli możliwość poznania tajników tej niezwykłej sztuki. Podzielili się wytworami wyobraźni, własna twórczą pomysłowością. A jak je podsumowali?

„Zajęcia z carvingu przyczyniły się do rozwoju moich umiejętności. Uważam je za profesjonalnie przygotowane i  ciekawe. Chciałbym jeszcze  uczestniczyć w podobnych szkoleniach. Pasjonuje mnie kuchnia, a udział w projekcie daje mi duże możliwości rozwoju".

Miłosz Olechnowicz klasa II T żug

"Poprzez udział w zajęciach projektu mam możliwość rozwijania swoich zainteresowań, kształcenia się w tym, co lubię najbardziej. Jestem pewna, że w przyszłości zdobyta przeze mnie wiedza zaprocentuje pozytywnie. Jestem za tym, by uczniowie mogli uczestniczyć w szkoleniach prowadzonych przez  profesjonalistów, co  da nam   dobry start w dorosłe życie".

Aleksandra Kubiś II Tżug