Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Nowoczesna baza dydaktyczna ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
na miarę XXI wieku ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Warsztaty mechaniczne ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
hotelarskie ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
gastronomiczne...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Zapraszamy do nas

Menu Główne

Gościmy teraz

Odwiedza nas 63 gości oraz 0 użytkowników.

143169
DzisiajDzisiaj321
WczorajWczoraj414
W tym tygodniuW tym tygodniu2419
W tym miesiącuW tym miesiącu6975
OgółemOgółem143169

Uczniowie z klas gastronomicznych Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie wzięli udział w IX edycji  Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Organizatorem jest  Stefan Birek Szef Kuchni warszawskiego Hotelu Lord ****  w przy wsparciu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie. Celem konkursu kulinarnego jest: propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łącznie kulinarnych tradycji ze współczesnością, promowanie producentów polskiej żywności.
Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki oraz dania głównego z wykorzystaniem obowiązkowych produktów. Uczniowie 2 klasy Technikum  w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Kinga Kowalska i Miłosz Olechnowicz pod kierunkiem nauczyciela zawodu pani Beaty Janickiej  skomponowali wspaniałe, oryginalne potrawy. Jako przystawkę ciepłą przygotowali filet  z suma panierowany w amarantusie  ekspandowanym z karmelizowaną cykorią, białymi szparagami w  sosie  z krewetek. W daniu głównym zaserwowali biodrówkę jagnięcą z miętowym pesto na puree z zielonego  groszku z kiszoną czerwoną kapustą i blinami orkiszowo-gryczanymi. Uczniowie te niełatwe zadanie wykonali z wielkim profesjonalizmem i dbałością o szczegóły, co zostało docenione przez jury. Na tle szkół gastronomicznych z całej Polski w Ogólnopolskim konkursie znaleźliśmy się na podium, kwalifikując się  do finału, który odbędzie w Warszawie w dniach 2-3 czerwca 2017r.
Niezmiernie cieszy nas wygrana, ale oczywiście mamy ogromny apetyt na dalszy sukces w finale.

Beata Janicka

 

 

UWAGA
Zmiana rachunku bankowego

 

 Promocja szkoły
(zobacz film)

 

 

 

 

 

jesteśmy wyróżnieni
przez uczniów i rodziców

 

Dobrze ZaPROJEKTowana
Szkoła 2016