Dnia 15 grudnia 2016 r. w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskie w Sulęcinie odbył się konkurs kulinarny pod hasłem „Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”, którego głównym organizatorem była Agencja Rynku Rolnego w Warszawie, Terenowy Oddział ARR w Gorzowie Wlkp. a współorganizatorami Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego, Lubuska Izba Rolnicza, Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku i Lubuski Urząd Wojewódzki. Celem konkursu było promowanie produktów rolnych i żywnościowych, metodach ich produkcji, systemach jakości a także popularyzacja wśród młodzieży potraw regionalnych kuchni lubuskiej. Swoją obecności zaszczycili nas nie tylko Kierownik Oddziału Rolnictwa i Rozwoju Wsi,  Pan Stanisław Ganczarski, Zastępca Dyrektora Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Kalsku, Pan Roman Frankowski, dyrektor Biura Lubuskiej Izby Rolniczej, Pani Anna Słowik, Wicestarosta Powiatu Sulęcińskiego, Pan Tomasz Prozorowicz, Burmistrz Sulęcina, Pan Dariusz Ejchart, członek zarządu Rady Powiatu Sulęcińskiego, Pan Grzegorz Zawadzki.
Uczestnikami konkursu byli uczniowie z Zespołu Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym, z Zespołu Centrum Kształcenia Rolniczego w Bobowicku, z Zespołu Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie, z Powiatowego Zespołu Szkół Technicznych i Zawodowych w Świebodzinie, z Centrum Zawodowego i Ustawicznego w Sulechowie oraz gospodarze, uczniowie ZSL i Z w Sulęcinie. Każdy zespół przygotowywał trzy dania po jednym z kategorii: danie mięsne wieprzowe, danie mięsne drobiowe i danie jarskie. W czasie prac kulinarnych zaproszonych gości oczarowywał swoimi umiejętnościami, cieszący się bardzo dużą popularnością, znakomity kucharz Łukasz Konik przygotowując potrawy kuchni molekularnej. Równie wielkim uznaniem cieszył się wykład pani Justyny Koryckiej z Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Sulechowie. Konkurs był znakomitą okazją do posmakowania produktów lokalnych z piekarni „LEKS” Pana Krzysztofa Kononowicza i z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego, Pana Krzysztofa Sobieraja. Konkurs nie tylko był okazją do doskonalenia umiejętności gastronomicznych uczniów ale przede wszystkim uczył kreatywności, przedsiębiorczości, wyzwalał własną twórczość drzemiącą w młodym pokoleniu.