Uczniowie  Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im Unii Europejskiej w Sulęcinie wzięli udział w warsztatach  kulinarnych pt. „Zdrowe, smaczne, oryginalne, nasze dania regionalne” zorganizowanym przez Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Gorzowie Wlkp. Warsztaty miały na celu rozpowszechnienie wiedzy na temat potraw regionalnych i tradycyjnych wśród młodego pokolenia oraz promocję zdrowego stylu życia.
 Przygotowaliśmy potrawy związane z tradycyjną kuchnią regionalną w 3 kategoriach: potrawy z wieprzowiny, z drobiu oraz potrawy jarskie.  Miały być  nie tylko smaczne, ale także pięknie wyeksponowane. Twórczości i inspiracji nie brakowało  Znane przepisy  poddaliśmy  modyfikacji , a efekt tych działań okazał się oszałamiający. Dania przygotowane przez uczniów, zachwyciły komisję swą oryginalnością, pomysłowością, estetyką oraz wykwintnym smakiem. Wszyscy uczestnicy otrzymali  nagrody w postaci książek kucharskich.
Nasze kulinarne wytwory zostaną zaprezentowane  podczas finału warsztatów na  konkursie kulinarnym, który odbędzie się 15.12.2016r. w naszej szkole. Reprezentować nas będą : Filip Kaczorowski - uczeń technikum, który przygotuje polędwiczkę wieprzową ze  szpinakiem  oraz carpaccio  z karmelizowanego buraka z żurawiną w sosie miodowo-musztardowym, Miłosz Olechnowicz - uczeń technikum, przyrządzi  filet z kaczki, fondant z ziemniaków z jabłkiem pieczonym z cynamonem oraz puree z czerwonej kapusty oraz Aneta Hanebauer - uczennica zasadniczej szkoły zawodowej, zaprezentuje kolorową paprykę, pieczarki i ser mozzarella w cieście francuskim. Wszystko nie tylko smakowicie brzmi, ale także genialnie smakuje. Życzymy powodzenia, ciekawych inspiracji i kolejnych kulinarnych sukcesów.

Oliwia Ludwiczak
ucz. kl II Thżug