Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych działają coraz prężniej i sprawniej. 27 maja 2015r.  uczestniczyliśmy w finale konkursu pt. „Zdrowe, smaczne, oryginalne, nasze dania regionalne”. Przygotowania rozpoczęliśmy już poprzedniego dnia. Zrobiliśmy zakupy i z ogromnym zapałem, zgodnie z regulaminem przygotowaliśmy półprodukty do wykonania konkursowych dań. Następnego dnia wczesnym rankiem, całym zespołem, pełni optymizmu pojechaliśmy do Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sulechowie, gdzie odbyły się przygotowania i prezentacja potraw.
Nasi uczniowie prezentowali po jednym daniu z każdej kategorii. W ramach dań mięsnych wieprzowych przygotowaliśmy przysmak sulęciński – wieprzowe kuleczki osnute warzywami, w kategorii dań mięsnych wołowych ugotowaliśmy strogonowa z bitą śmietaną, natomiast z dań rybnych przyrządziliśmy pięknego, pysznego pstrąga faszerowanego
w towarzystwie całej gamy warzyw. Zniecierpliwieni, z niepokojem oczekiwaliśmy oceny komisji konkursowej.
W konkursie uczestniczyło 10 szkół średnich z województwa lubuskiego. Wszyscy prezentowali się okazale. Nasza szkoła pierwszy raz brała udział w takim wydarzeniu.
W rywalizacji zajęła II miejsce w kategorii potraw z wołowiny. Uczniowie byli bardzo dumni i szczęśliwi. Ich trud i praca zostały docenione i nagrodzone. W dobrych humorach wracaliśmy do Sulęcina. Przywieźliśmy dyplom, nagrody rzeczowe, czym ucieszyliśmy zarówno siebie jak i Dyrekcję Szkoły.

Barbara Smolińska