W dniach 23-24 kwietnia 2015r. w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie odbyły się po raz pierwszy warsztaty kulinarne przy współpracy z Agencją Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Gorzowie Wlkp. Hasło: „Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”, towarzyszyło przysmakom charakterystycznym dla naszego regionu w trzech kategoriach: potrawy z wieprzowiny, potrawy z wołowiny i potrawy z ryb słodkowodnych.    
Promując sulęcińską kuchnię przygotowaliśmy: roladę wieprzową z owocami runa leśnego, przysmak sulęciński – wieprzowe kuleczki osnute warzywami, warkocz z grzybową nutą, karkówkę miodową z jabłkiem i żurawiną, strogonow wołowy z bitą śmietaną, roladę łosiowo - szpinakową oraz z pobliskich wód pstrąga faszerowanego. Młodzież zaskoczyła wszystkich wielkim zaangażowaniem i pomysłowością. Potrawy podbiły nie jedno podniebienie wyjątkowym smakiem i pięknym wyglądem. Zewnętrzna komisja konkursowa degustując je oceniała jakość, smak i kunszt podania. Do następnego etapu konkursu wyłoniła: strogonowa wołowego z bitą śmietaną, przysmak sulęciński – wieprzowe kuleczki osnute warzywami oraz pstrąga faszerowanego.
Była to niebywała okazja do upowszechnienie wiedzy na temat potraw tradycyjnych
i regionalnych, promocji zdrowego stylu życia, ale również do promowania nowoczesnej bazy gastronomicznej naszej Szkoły. Zwycięskie potrawy ponownie zostaną przygotowane i powędrują na targi rolnicze w Kalsku.

Barbara Smolińska