Społeczność Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie przygotowywała się do nadchodzących Świąt Wielkanocy na różne sposoby. W Niedzielę Palmową wzięliśmy udział w „X Polsko-Niemieckim Sulęcińskim Jarmarku Kogucim”, który odbył się na sulęcińskim rynku. Na naszym stoisku zachwycały przepiękne, wielkanocne ozdoby, palmy, stroiki, smakowite ciasteczka i babeczki. Za pracę, zaangażowanie podziękowała młodzieży i nauczycielom dyrektor szkoły, pani Grażyna Sobieraj, podkreślając, że kultywowanie świątecznych obyczajów i tradycji jest ważne i potrzebne. Dla tych, którzy nie mogli poczuć atmosfery zbliżających się Świąt podczas jarmarku, przygotowaliśmy w szkole stoisko z przysmakami i ozdobami wykonanymi przez uczniów .W audycji „Echo szkoły” przypomnieliśmy o najstarszych wielkanocnych zwyczajach. Tradycyjnie nie zabrakło także życzeń na nadchodzące Święta, wszelkiej pomyślności, wiosennych nastrojów, wielu niepowtarzalnych spotkań w gronie Rodziny i Przyjaciół.
Karina Rogowska
21 marca 2017r. w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie społeczność szkolna świętowała nadejście wiosny. Odbyło się to na sportowo, na wesoło i ze smakiem. Rozegraliśmy turnieje piłki siatkowej i nożnej o Puchar Dyrektora Szkoły pani Grażyny Sobieraj. Najlepsi okazali się uczniowie klasy IV technikum kształcący się w zawodzie technik mechatronik i technik pojazdów samochodowych. W świetlicy szkolnej zorganizowano kawiarenkę, gdzie przy dźwiękach radosnej muzyki próbowaliśmy specjałów, przygotowanych przez uczniów klas gastronomicznych w postaci pysznej zupy gulaszowej, racuchów z jabłkami, kruchych ciast i ciasteczek, które smakowały wybornie i zniknęły w mig. Wspólne rozmowy i żarty w gronie koleżanek, kolegów, nauczycieli sprawiły, że dzień ten był okazją do bliższego poznania, wymiany poglądów i integracji społeczności naszej szkoły.
Wiktoria Hyża
ucz. kl III LOw
17 marca 2018 roku uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie wzięli udział w XIII konkursie matematycznym dla klas branżowych I stopnia pt.„Mistrz Rachunków” organizowanym w Gorzowie Wielkopolskim, nad którym patronat objął Lubuski Kurator Oświaty. Celem konkursu było podnoszenie poziomu umiejętności stosowania w praktyce wiedzy matematycznej i rozwijanie zainteresowań przedmiotów ścisłych szczególnie u uczniów uzdolnionych, co motywowałoby ich do dalszej pracy.
Zespół, przygotowany przez panią Agnieszkę Małecką, w składzie: Jakub Szymanek z klasy III a, Cezary Dąbrowski i Maciej Dominiak z klasy III b jako drużyna uzyskał III miejsce. Indywidualnie na matematycznym podium, z lokatą trzeciego miejsca, stanął Maciej Dominiak. Serdecznie gratulujemy i życzymy nowych zwycięstw.
Agnieszka Małecka
W dniu 05.03.2018r. uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie, Katarzyna Paszkiewicz i Mateusz Środa wzięli udział w III edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Sportowa wiosna”, który odbył się w Gniewinie koło Sopotu.
To jeden z konkursów w cyklu „Kulinarny Puchar Polski”. Celem "Sportowej Wiosny" jest popularyzacja wiedzy kulinarnej i najnowszych trendów gotowania. W dziedzinie kuchni sportowej, kuchni fit - to najważniejsze wyzwania współczesnych kulinariów. W eliminacjach brało udział 36 szkół gastronomicznych z całej Polski a do finału zakwalifikowało 12 drużyn, w tym uczniowie naszej szkoły. Walczyliśmy ambitnie, aby stworzyć dania smaczne, piękne i oryginalne ale przede wszystkim fit. Konkurs przebiegał na bardzo wysokim poziomie. Na wykonanie 7 porcji skomplikowanych dań było zaledwie 120 minut. Uczniowie Katarzyna Paszkiewicz i Mateusz Środa zaprezentowali w daniu głównym: filet z pstrąga na puree z pietruszki i chutney z gruszki i chilli dodatkiem do dania frytki batatów i sos rybny. Na deser zaserwowali: fondat czekoladowy z musem malinowym, sosem rozmarynowym i crunchem z białej czekolady dodatkiem była temperowana czekolada. Szkolni kucharze podkreślali, że najważniejsze w sztuce kulinarnej jest czerpanie przyjemności oraz satysfakcji z zawodu. Przyznają, że było to dla nich wielkie wyzwanie i niesamowite przeżycie. Nawiązali kontakty z najsłynniejszymi polskimi kucharzami takimi jak: Kurt Szcheller, Patryk Dziamski oraz Robert Szulborski. W wyniku rywalizacji na bardzo wysokim poziomie osiągnęliśmy sukces i zdobyliśmy wysokie lokaty, które były możliwy dzięki talentom, pomysłowości i wytrwałości uczniów, ale także wsparciu dyrektora szkoły pani Grażyny Sobieraj, która nieustannie inspirowała nas do twórczej pracy i podejmowania wyzwań i do udziału w konkursach na terenie Polski.
Beata Janicka
nauczyciel ZSLiZ w Sulęcinie